در این مقاله میخوانیم
Toggleآفت دهان کودک چه علائمی دارد و چطور درمان می شود؟
یکی از بیماریهایی که ممکن است علاوه بر ایجاد مشکل برای کودک دردسرهای زیادی برای پدرها و مادرها ایجاد کند، آفت دهان کودک است. این چالش باعث میشود که زخمهایی دور دهان نوزاد یا پشت گونه و لبهای او و یا در مواردی روی زبانش به وجود بیاید که به آن آفت دهان گفته میشود. برای مقابله با این بیماری ضمن مراقبتهای پزشکی و بهداشتی، باید از نظر روحی نیز با کودکان مدارا کرده تا این دوران را پشت سر بگذارد. آفت دهان بیش از حد بچه را حساس و بهانه گیر میکند و والدین موظفاند در این دوران صبور و شکیبا باشند. امروز ما میخواهیم در رابطه با این موضوع صحبت کنیم که آفت دهان کودک چه علائمی دارد و چطور درمان میشود. پس اگر خواهان کسب اطلاعات مفیدی در این زمینه هستید، لطفاً ما را تا پایان همراهی بفرمایید.
آفت دهان بچه چه نشانههایی دارد؟
این بیماری با نشانههای مختلفی همراه است که عبارتاند از:
_زخمهای ملتهب که مانند جوشهای سرسفید هستند و اطرافشان قرمز است.
_زخمهای نواحی داخلی دهان که نهایتاً ۶ میلیمتر هستند.
_دردناک بودن این زخمها حتی در صورت غذا نخوردن
_معمولا در این بیماری در هر مرتبه آفت زدن نهایتاً ۳ عدد بافت در داخل دهان نوزاد رویت میشود.
_باید بدانید که آفت دهان کودک با نشانههایی مانند تب و لرز و مواردی از این قبیل همراه نمیباشد. فقط در صورت تکرار این زخمها میتوانید متوجه شوید که آفت دهان کودک مجدداً به وجود آمده است.
انواع آفت در کودکان
آفت دهانی برای کودکان دارای انواع مختلفی است که شامل موارد زیر میباشند:
° آفتهای کوچک اما مکرر و تکرار شونده: این نوع آفتها نهایتاً بعد از گذشت ۱۵ روز از بین رفته، اما پس از مدت زمان کوتاهی دوباره ممکن است برگردند. اندازه آنها کوچک است و قطر هر زخم ناشی از این نوع آفت دهان، نهایتاً ۵ میلیمتری است.
° آفتهای بزرگ: این نوع آفتها اندازهشان بیشتر از ۱۰ میلیمتر بوده و نحوه درمان و برطرف کردن آنها کار نسبتا سخت و طولانی میباشد. برای برطرف کردن آفتهای بزرگ ممکن است ماهها زمان لازم باشد؛ چرا که جای این زخمها به مدت طولانی در دهان نوزاد باقی میماند.
° آفتهای تبخالی: این نوع آفتها به شکل زخمهای بسیار ریز و زیادی هستند که معمولاً روی زبان نوزاد و داخل دهان دیده میشوند. برای درمان آفتهای تبخالی حدود یک ماه زمان لازم است.
تا این قسمت شما با انواع آفت دهان نوزاد آشنا شدید. اما باید بدانید که تنها با دانستن این اطلاعات، قادر به درمان آن نمیباشید؛ لذا جهت تشخیص نوع آفت و درمان آن باید با پزشک متخصص صحبت کنید.
آفت دهان به چه دلایلی بروز میکند؟
جالب است بدانید اگرچه این بیماری هم برای کودکان ایجاد میشود و هم در بزرگسالان به وجود میآید، اما هنوز متخصصان علت مشخص و شناخته شده و ثابتی برای آن نیافتهاند؛ لذا ممکن است هر عاملی منجر به بروز آفت دهان شود. در این قسمت میخواهیم لیستی از مهمترین عواملی که ممکن است باعث ایجاد این مشکل شوند را برای شما عنوان کنیم:
_ضعیف بودن سیستم ایمنی بدن نوزاد یا کودک
_وجود اضطراب و استرس
_استفاده کردن از برخی داروهای خاص
_تغذیه نامناسب و غیر اصولی
_وارد شدن باکتری و میکروب به داخل دهان نوزاد از طرق مختلف
_حساسیت و آلرژی به بعضی از خوراکیها و غذاها نظیر شکلات، مرکبات و قهوه
_زخمهای دهانی که بر اثر عوامل متعددی همچون گاز گرفتن دهان و زبان و یا هنگام درمانهای دندانپزشکی اتفاق می افتد.
لازم به ذکر است که آفت دهان جزو بیماریهای واگیردار و مسری نمیباشد و به هیچ وجه از یک کودک به کودک دیگر و فردی به فرد دیگر انتقال پیدا نمیکند. پس در رابطه با این موضوع جای هیچ نگرانی نیست.
چطور آفت دهانی را تشخیص دهیم؟
معمولا این موضوع را ضمن بررسیها و معاینات خانوادگی و علل ارثی تشخیص میدهند که انجام این کار نیز فقط توسط دکتر متخصص عملی است. در شرایطی نیز امکان دارد هنگام مراجعه به پزشک جهت تشخیص دقیق نوع بافت و علت ایجاد آن ضمن انجام معاینات معمولی، آزمایشات اضافی دیگری را برای شما تجویز کنند. به عنوان مثال آزمایشاتی مانند کشت زخمهای دهانی، نمونه برداری از بافت زخم، تست خون و… اگر برای درمان کودکتان به دکتر اطفال مراجعه کردید و از شما درخواست ارائه این آزمایشها را داشتند، نترسید و مضطرب نشوید؛ زیرا این آزمایشها جهت تشخیص دقیقتر و درمان سریع خواسته میشود.
درمان آفت زدن دهان کودک
جهت درمان این مشکل پزشک متخصص بر اساس شرایط نوزاد و نوع آفت، راههای درمانی مختلفی را در نظر میگیرد. پیش از عنوان کردن این موضوع میخواهیم عواملی را که در درمان آفت دهانی تاثیر دارند را به شما بگوییم این عوامل عبارتاند از:
_سن و سال کودک یا نوزاد
_نوع و شدت آفت دهان
_ سوابق دارویی کودک و سلامتی عمومی وی
_مدت زمانی که از این بیماری گذشته است.
_نظر شخصی پدرها و مادرها با توجه به شناختی که از روحیه نوزاد یا کودک خود دارند.
_مقدار تحمل کودک در مقابل روشهای درمانی خاص و داروهای مختلف
_ استفاده از شربت آفت دهان کودکان
یکی از روشهایی که برای درمان این بیماری قطعاً باید توسط دکتر دهان و دندان تجویز شود استفاده از قطره یا شربت است. این نوع شربتها یا قطرهها خاصیت ضد قارچی داشته و سیستم ایمنی بدن را برای مقابله با بافت دهان در شرایط بهتری قرار میدهد.
۱_شربت دیفن هیدرامین: مصرف شربت دیفن هیدرامین میتواند تا حد زیادی زخمهای ناشی از آفت دهان کودک را درمان کرده و از بین ببرد. البته بهتر است این شربت را نیز با تجویز پزشک به کودکتان بدهید.
۲_استفاده از دهان شویه: فلوراید یا دهان شویه نیز از جمله موادیست که محیط دهان را ضدعفونی و پاکسازی کرده و بر درمان آفتهای دهانی تاثیر بسزایی دارد؛ لذا میتوان از آن برای کودکان استفاده نمود. فقط دقت کنید که از دهانشویه نمیتوانید برای کودک شیرخوار استفاده کنید.
۳_استفاده از یخ: یخ نیز جزو روشهای درمانی است که از گذشته تاکنون برای درمان زخمها و آفتهای دهانی مورد استفاده قرار گرفته است. برای کودکان نیز با اجازه پزشک میتوانید جهت کاهش التهاب و درد و تسکین زخمها، از یخ بهره بگیرید
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
در صورتی که کودکتان دائماً دچار بیماری آفت دهان میشود و شما متوجه خواهید شد که آفتهای دهانی او خیلی سخت و حاد است، باید با پزشک در این باره صحبت کنید. در شرایطی نیز که آفت دهان منجر به احساس بیحالی غیر طبیعی در کودک شده و کاهش وزن او را در پی داشت داشته باشد، حتماً متخصص را در جریان بگذارید. در چنین شرایطی مدفوع و ادرار کودکتان را بررسی کنید که اگر احیاناً داخل ادرار یا مدفوع او خون دیدید و یا در سایر نواحی بدنش ضایعاتی را مشاهده کردید، بدون درنگ و هرچه سریعتر به پزشک مراجعه حضوری نمایید.
در این مقاله ما راجع به آفت دهانی و راههای درمان آن صحبت کردیم. امیدواریم این مطالب برایتان مفید واقع شده باشد. از این که تا پایان در کنار ما بودید، از شما عزیزان سپاسگزاریم.